تحقیقات اخیر در دانشگاه واشنگتون در سنت لویس نشان می دهد چرا تومور مغزی در مردان شایع تر است و ضایعات بیشتری را نسبت به زنان تحمل می کنند. به عنوان مثال، غده گلیایی، یکی از تومور های مغزی بدخیم، در مردان دو برابر بیشتر از زنان تشخیص داده می شود، همچنین آنها اختلالات شناختی متعددی را نسبت به زنان تجربه کرده و به مدت کمتری زنده می مانند.
محققان دریافتند پروتئین رتینوبلاستوما، یک نوع پروتئین که در کاهش ریسک سرطان شناخته شده است، به طور قابل توجهی در سلول های مغزی مردان کمتر از زنان فعال است.
این مطالعه اول آگوست سال جاری در ژورنال تحقیقات بالینی به چاپ رسیده است.
به گفته جاشوا روبین محقق ارشد، این اولین بار است که کسی تفاوت در جنسیت را، عامل تاثیر گذار و طبیعی بر ریسک تومور و سلول ها شناسایی می کند و این امری بسیار جالب است.
این نتایج نشان می دهند که ما باید یک گام به عقب برداشته و به عوامل متعددی که به سرطان ختم می شود نگاه کنیم، تفاوت های جنسیتی را بررسی کنیم. تفاوت های مبتنی بر جنسیت در سطح سلول ها بر ریسک سرطان تاثیری ندارد بلکه بر کارایی درمان موثر است.
روبین اشاره کرد که رتینوبلاستوما هدف داروهایی است که در حال حاضر در تحقیقات بالینی مورد ارزیابی قرار می گیرد. افرادی که این دوره های آزمایشی را طراحی کرده اند امیدوارند تا این داروها پروتئین دارای خاصیت ضد تومور را تولید و به بیماران سرطانی کمک کند تا مدت طولانی تر زنده بمانند. در دوره های آزمایشی بالینی ، بیماران زن و مرد را با هم مورد بررسی قرار می دهند که این مانع از کشف نتایج مثبت و یا منفی حاصل از بررسی جنسیت می شود. درحالی که می بایست حداقل، نتایج اطلاعات حاصل از مردان و زنان را جداگانه مورد بررسی قرار دهیم.
دانشمندان بیماری های دیگری را نیز شناسایی کردند که در زنان و مردان به میزان متفاوتی شایع شده و بنا بر جنسیت بیمار تاثیرات متفاوتی می گذارد. این تفاوت ها به هورمون های جنسیتی نیز مربوط می شود، که تفاوت های بیولوژیکی را ایجاد می کند.
با این حال روبین و همکارانش می دانند هورمون جنسی را نمی توان عاملی برای ریسک تومور مغز دانست.
با اینکه تغییراتی که در هورمون ها جنسیتی در سنین مختلف در مردان و زنان رخ می دهد، ریسک تومور مغزی مرد در دوران زندگی اش بیشتر است. اگر هورمون جنسیتی این تاثیر را به وجود می آورد ما تغییرات بزرگی در میزان شایع بودن تومور های مغزی در مردان و زنان در سن بلوغ می دیدیم. ولی این تاثیرات نه قبل و حتی در دوره یائسگی خانم ها رخ نمی دهد.
روبین از مدل گلیوبلاستوما استفاده کرد تا نشان دهد ایجاد تومور در سلول های مغز مزد بسیار آسان تر است. بعد از یک سری تغییرات ژنتیکی و تحت تاثیر عامل رشد قرار گرفتن، سلول های مغز مرد سریع تر و بسیار بیشتر از زنان دچار سرطان شد.
در تحقیقاتی که برای شناسایی عوامل متفاوت در سلول های زنان و مردان طراحی شد، این گروه سه نوع ژن را مورد ارزیابی قرار دادند تا ببینند آیا آنها به طور طبیعی در مردان کم-فعال هستند؟ ژن های مورد بررسی شامل: تئوروفیبرومین، p53 و رتینوبلاستوما می باشد که به طور معمول مانع تقسیم سلولی و زنده ماندن سلول می شوند. این ژن ها در سرطان از کار افتاده و بی حرکت می شوند.
دانشمندان بدین نتیجه رسیدند که احتمال غیرفعال شدن رتینوبلاستوما در سلول های مغزی مردان نسبت به زنان بیشتر است. به همین ترتیب وقتی این پروتئین در سلول های مغزی زنان غیر فعال گردید، احتمال سرطانی شدن سلول ها یکسان شد. تومور های دیگری نیز وجود دارند که نرخ شیوع آن تابع جنسیت می باشند مانند سرطان کبد که بیشتر در مردان رایج است. دانستن بیشتر در مورد میزان شایع بودن سرطان در مردان و زنان کمک می کند تا سازوکار اولیه سرطان را بفهمیم، در این مواقع از درمان های موثر استفاده میشود آزمایش های بالینی بیشتری ایفا می شود.
منبع:
ما 27 مهمان و بدون عضو آنلاین داریم