ماده از فضای خالی و تعداد بینهایتی ذرات ریز نامرئی به نام اتوموس یا اتم تشکیل شده است. نظریه اتمی دموکریت احتمالاً بر پایه نظریههای پیشین فلاسفه یونان بنا نهاده شده است. این نظریه اولین کوشش علمی برای توضیح ماهیت ماده به شمار میآید؛ هر چند، امروزه ثابت شده است که بسیاری از فرضیههای دموکریت نادرست بوده است.
نظریه اتمی دموکریت احتمالاً بر پایه نظریههای پیشین فلاسفه یونان بنا نهاده شده است. این نظریه اولین کوشش علمی برای توضیح ماهیت ماده به شمار میآید؛ هر چند، امروزه ثابت شده است که بسیاری از فرضیههای دموکریت نادرست بوده است. طبق این نظریه اجسام و اجرام محسوس تشکل یافتهاند از مجموعهای از ذرات بسیار ریز غیر محسوس و غیر قابل شکستن. به عقیده دموکریت هر جسمی که به وسیله شکستن یا بریدن و غیره دو تا میشود در واقع به این صورت است که ذراتی که در کنار هم قرار داشتند از یکدیگر دور میشوند ولی بر پایه دیدگاه بیشتر فیلسوفان وقتی که جسمی را دو قسمت میکنیم واقعا یک واحد واقعی را تبدیل به دو واحد میکنیم و نیز طبق نظریه دموکریت خود ذرات تشکیل دهنده اجسام محسوس نشکن و غیر قابل تقسیم میباشند یعنی منقسم شدن و دو پاره شدن آنها محال است بر خلاف نظریه دیگران که واحد جسم هر اندازه ریز و کوچک باشد خاصیت قابلیت انقسام از او سلب نمیشود بنابر نظریه دموکریت هر یک از ذرات تشکیل دهنده جسم خود دارای طول و عرض و عمق است و وحدت اتصالی دارد و در حقیقت جسم واقعی یعنی واحد جسم همان ذرات میباشند و اجسام محسوسه هر کدام مجموعهای از عدهای از اجسام کوچکتر میباشند و در حقیقت دموکریت از نظر فلسفی یعنی از آن نظر که مربوط است به حقیقت جسم با دیگران اختلافی ندارد و با آنها هماهنگ است که حقیقت جسم عبارت است از جوهر قابل ابعاد سهگانه اختلافش با سایر حکما در باره حقیقت جسم نیست در باره مصداق آن حقیقت ستیعنی از نظر علمی و حسی است که آیا اجسام محسوس هر کدام یک واحد جسم واقعی میباشند یا هر کدام مجموعهای از واحدهای جسم میباشند اختلاف نظر دیگرش در قابلیت بخش شدن ذرات بودهاست که به عقیده او ذرات بخشناپذیر میباشند و به باور سایر فلاسفه واحد جسم هر اندازه کوچک باشد بخشپذیری آن همچنان محفوظ است این اختلاف نظر البته فلسفی است نه علمی. دموکریت ادعا میکرد که اتمها را نمیتوان تا بینهایت به ذرات کوچکتری تقسیم کرد، ایجاد ماده جدید ناممکن است. او میگفت اتمها همیشه در حال حرکتاند، و هم چنان که حرکت میکنند با اتمهای دیگر برخورد میکنند: گاهی با همدیگر پیوند خورده و به هم میچسبند، و گاه پس از برخورد از یکدیگر جدا میشوند. لوکرتیوس شاعر رومی (حدود 99 تا 55 پیش از میلاد)، اتمهای دموکریت را با قلابهایی تصور میکرد که آنها را به همدیگر متصل میکنند. ارسطو فیلسوف بزرگ یونان (384 ـ 322 پیش از میلاد) نظریه اتمی دموکریت را رد کرده و گفته است که ماده کاملاً پیوسته و یکنواخت است. نفوذ ارسطو خارق العاده بود. تصور و فهم او از ماده اصولاً نادرست بود، اما به مدت 20 قرن آن را پذیرفته بودند تا اینکه نظریه اتمی دالتون در سال 1808 جایگزین آن شد.
o گروه موضوعی ← علوم پایه o نظریه پرداز ← دموکریت o تاریخ ارائه ← (حدود460 ـ 370 پیش ازمیلاد) (قرن پنجم پیش از میلاد ـ یونان)