منظومۀ کوپرنیکی این اصول ایمانی و باور جزمی را که زمین در مرکز عالم بیحرکت قرار دارد رد کرد و نظریه جدید خورشید مرکزی عالم را ارائه داد.
کوپرنیک نه تنها خورشید را در مرکز منظومه شمسی قرار داد، بلکه گزارش مشروحی از حرکت زمین، ماه و سیارات دیگری که در آن زمان شناخته شده بودند ارائه داد. او گفت که زمین بر محور خود میچرخد که عامل پیدایش روز و شب است.
شایان ذکر است خواجه نظام الدین طوسی فیلسوف، ریاضیدان و ستاره شناس ایرانی (1201 ـ 1274) اولین کسی است که در کتاب زیج ایلخانی تا پیش از کوپرنیک مدارک تجربی قابل مشاهده در مورد چرخش زمین با استفاده از محل ستارههای دنباله دار به زمین ارائه داده است.
استدلال های او شبیه همان استدلالهایی است که کوپرنیک در سال 1543 برای چرخش زمین ارائه داده است.
زیج طوسی که روش هندسی است، یک دایره در درون دایره بزرگتری حرکت می کند که قطرش دو برابر قطر دایره کوچکتر است. چرخش دایره کوچکتر سبب می شود که نقطهای در پیرامون دایره کوچکتر در طول قطر دایره بزرگتر به جلو و عقب در نوسان در آید و مجموع ترکیب حرکات دایرهوار یک حرکت خطی متناوب ایجاد می کند. بعضی مورخین معتقدند که کپرینک یا بعضی دانشمندان اروپایی به متون ستاره شناسی اسلامی دسترسی داشته اند زیرا زیح طوسی در تنظیم ریاضیات ستاره شناسی کوپرنیک به کار گرفته شده است.
o گروه موضوعی ← علوم پایه
o نظریه پرداز ← کوپرنیک
o تاریخ ارائه ← 1473 ـ 1543
ما 106 مهمان و بدون عضو آنلاین داریم